… avagy, hogyan használd a HH termékeket?

0. lépés!!! Fontos!

Ha még nem próbáltad ki a HH termékeket, akkor az első festés alkalmával ne rögtön a lefestendő bútornak állj neki. Első körben meg kell ismerni, meg kell tapasztalni a festék működését, így javasolt egy belső polcon, vagy egyéb “deszkán” kipróbálni a termékeket egészen a befejező (waxolás vagy lakkozás) lépésekig! Csak akkor kezdj neki a bútor lefestésének “élesbe”, ha a próbán eljutottál ahhoz verzióhoz, amilyet szeretnél végeredményképpen a bútoron látni.

Ha bizonytalan vagy magadban, érdemes elolvasnod ezt a cikket!

 

1. Fessük le a bútort HH Vintage krétafestékkel!

A festés megkezdése előtt a lefestendő bútort alaposan portalanítsd és zsírtalanítsd. Ha vannak rajta felületi hibák, sérülések, ütődések, akkor azokat fatapasszal javíthatod (ld. kép).

Majd mindenféle alapozás nélkül neki is kezdhetsz a kiválasztott színű HH Vintage krétafestékkel lefesteni a bútort. Fontos, hogy mielőtt nekiállsz a festésnek, keverd fel alaposan a festéket! Ez azért is fontos, mert előfordulhat, hogy a sok állástól a szinezőpaszták, a víz kiülnek a festék tetejére, illetve a sűrűje leülepedik. Soha nem szabad leönteni a tetejéről, bele kell keverni!

Határozott mozdulatokkal, bátran vidd fel az első réteget, majd várd meg, amíg megszárad, mert száradás után fogod látni, hogy a festék valóban mennyire fedte le a felületet. Az első réteg száradási ideje kb. 15-20 perc, amit akár tovább rövidíthetsz, ha hajszárítóval fújod a lefestett felületet. 🙂

Miután megszáradt, és úgy gondolod, hogy még jobb fedést szeretnél, vidd fel a következő réteget is, ugyan úgy határozott mozdulatokkal. Akkor lehetsz biztos abban, hogy az első réteg már megszáradt, hogy amikor felviszed a másodikat, az nem húzza le az elsőt.

IMG_1735 m

 

Ha megvagy a második réteggel is, és még mindig szeretnéd ha jobban fedne, akkor ismét várj, és teljes száradás után vidd fel a harmadik réteget. Vagy csak azokra a részekre tegyél még festéket, ahol úgy látod, nem sikerült teljesen elfedni a felületet.

Na, akkor meg is vagyunk a festéssel.

Fontos: Száradás után a festék a felületen kivilágosodik, érdes felület jön létre. A wax-olás illetve a lakkozás fogja visszasötétíteni, elmélyíteni a színét és lágy, sima felületté alakul. Valamint a waxolás ill. a lakkozás jobban kihozza azokat a hibákat, ahol nem sikerült teljes mértékben befesteni, befedni az eredeti felületet. Ezért fontos a 0. lépés megfogadása.

A HH Vintage Krétafestékkel festett felületet a festék megszáradása után az időtállóság, és a vízlepergetés érdekében mindenképpen waxolni, vagy lakkozni szükséges!

2. Festés után zárjuk le a felületet HH Bútorwax-szal, vagy HH Bútorlakkal!

A teljesen megszáradt HH festék egy “durvábbnak mondható” felületet hoz létre a bútoron. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kiszáradt a bőr a kezeden, és jó lenne bekenni valamivel, hogy simább, finomabb felületet kapjál. A HH krétafestékkel festett bútor esetében ezt a célt a HH Világos Bútorwax, vagy a HH Selyemfényű Bútorlakk szolgálja. Ezzel fejezed be, “zárod le” a felületet.

 

→ Hogyan használd a HH Bútorwax-okat?

 

Mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a felületen a festék teljesen megszáradt, csak ezután állj neki a wax-olásnak! Ehhez szükséged lesz HH Világos Bútorwax-ra és tiszta, nem szöszölő pamutrongyra. A rongyra tegyél a világos bútorwax-ból (vegyél ki egy kevés bútorwaxot egy kisebb tálba és mártsd bele, vagy egyszerűen csak törölj bele a wax-os dobozba a ronggyal) és kis területeket haladva a bútoron simítsd, nagyon finoman “dörzsöld” fel a felületre. Inkább tegyél többet a wax-ból a rongyra, és alaposan “zsírozd” fel a felületet. Miután átwaxoltad az egész bútort, az elejétől kezdve egy másik, teljesen száraz pamutronggyal finoman töröld át a waxolt felületet, távolítsd el a feleslegeket!

Másnapra megszárad a bútoron a wax. Ha továbbra is úgy érzed, hogy esetleg nem száradt meg teljesen, akkor egy teljesen száraz, puha pamutronggyal töröld át a felületet újra.

Alacsony fényű, inkább matt hatású felületet fogsz kapni.

Ha felvitted a világos wax-ot, igazából kész is vagy a bútorátalakítással.

Ha szeretnéd kopottassá, öregessé tenni a bútort, akkor vegyél magadhoz egy finomabb dörzspapírt és még a waxolás előtt dörzsöld át vele a bútor széleit, sarkait, akár a felületét is, ahogy szeretnéd. Ezáltal ledörzsölsz a festékből, és azokon a helyeken elő fog tűnni a bútor eredeti színe, vagyis antikolt, öregített hatást érsz el.

Közvetlenül a festés után, vagyis a waxolás előtt is csiszold vissza a felületet.

A HH Bútorwax-ok narancs és fahéj illóolaj tartalmúak, az illat a használat után elillan.

A HH krétafestékek használatával olyan hatást is el tudsz érni, hogy a visszadörzsölt felület alatt egy másik HH színű felület tűnik fel. 

Miután befejezted a dörzsölést, a bútort portörlő ronggyal vagy egy tiszta száraz ecsettel portalanítsd, vagyis alaposan távolítsd el a ledörzsölt festékport.

További, antikolt hatás eléréséhez használhatod a HH Sötét Bútorwaxot. Ezt a wax-ot közvetlenül mindig a világos wax felvitele után/közben használd!

A sötét waxot soha ne használd magában, mert nagyon befeketíti a felületet. Ugyan úgy tegyél ki egy kisebb tálkába a sötét waxból, tegyél belőle (egy másik) rongyra egy keveset, majd a felületen lévő világos wax-ra vidd fel! Ha szeretnéd használni a sötét wax-ot is, akkor még a világos wax megszáradása előtt, közvetlenül a világos wax-olás után/közben használd!

Miután felvitted a sötét waxot, egy másik, száraz ronggyal itt is töröld át újra a felületet. Látni fogod, hogy a sötét wax beleül a mélyedésekbe, illetve azokat a területeket, amelyeket visszacsiszoltad a dörzspapírral, a sötét wax jobban megsötétíti, kiemeli. Ezáltal kopottasabb hatást ad.

Ha túl sötétnek tartod a felületet a sötét wax használata után, akkor világosíthatod úgy, hogy visszatörlöd világos bútorwaxal.

24 óra után, amikor teljesen megszáradt a wax, akkor felvihetsz még egy réteg HH Világos Bútorwax-ot az extra védelem érdekében. Majd a teljes száradáshoz ismét várj 24 órát.

24 óra elteltével már nyugodtan használhatod a megújított bútorodat!

→ Hogyan használd a HH Selyemfényű bútorlakkot?

Miután teljesen megszáradt a lefestett felületed, akkor zárásként HH Selyemfényű bútorlakkot is használhatsz.
Ezt ugyan úgy, mint a HH krétafestéket ecsettel vagy hengerrel viszed fel a felületre. Keverd fel alaposan a lakkot, mártsd bele az ecsetet, húzd le az edény szélén a felesleget, és határozott mozdulatokkal fesd fel a felületre! A vízbázisú lakkot ne sokáig húzogasd az ecsettel a felületen, mert feloldhatja és lehozhatja a festékréteget. Fontos, hogy ne kend nagyon vastagon, de persze túl vékonyan se! 🙂  Száradás után szép átlátszó felületet kapsz.

Arra figyelj, hogy ne legyenek “folyások” a lakkozott felületen, vagyis mindig jól kend el az ecsettel a lakkot.  Nagyon fontos itt is, hogy alaposan keverd fel a lakkot, mielőtt használod. A lakk száradási ideje kb. 60 perc. De a biztos száradási idő, ha alszol rá egyet. 🙂

Ha szeretnéd koptatni a felületet, vagyis antikolt, öregített hatást elérni, akkor a dözspapírt még a bútorlakk felvitele előtt használd! Vagyis rögtön a festés megszáradása után dörzsöld vissza a sarkokat, széleket, felületeket, ahogy szeretnéd, majd alaposan portalanítsd, és utána vidd fel a bútorlakkot a felületre.

Fontos, hogy vagy bútorlakkal zárd le a felületet, vagy bútorwax-szal. Mind a kettőt ne használd egyszerre, mert nem működik.

 

→ Mi a különbség a Bútorwax és a Bútorlakk között?

A HH Bútorwax tényleg olyan, mint a testápoló, vagyis általa az érdes felületet simává, vízlepergetővé teszed. Ez mattabb felületet képez, mint a HH Bútorlakk, mert hiába használsz selyemfényű lakkot, arról akkor is visszatükröződik enyhén a fény. A waxolt felületről kevésbé. Viszont a lakk strapabíróbb. Igazából mind a kettő nagyon jó, sötétíti a felületet, vagyis teljesen pontosan fogalmazva, előhozza a festék eredeti színét és védelmet nyújt.

11188226_10207329924150578_8220467532955636461_n

Sokan vannak úgy vele, hogy jobban szeretnek lakkozni, mint waxolni, mert egyszerűbb a felvitele a bútorra. De ez teljesen szubjektív kategória.

Igazából ki kell próbálni, hogy Neked melyik tetszik jobban.

 

Bútoraidat a festés mellett egyéb módon is tudod még dekorálni. Például fa díszlécekkel, mintákkal, amiket stencillel illetve 3D stencillel teszel fel, dekupázsolással, transzferálással stb. Ha szeretnéd megtanulni ezeket a technikákat, gyere el bútorfestő tanfolyamunkra! Erről információt itt találsz.

 

Itt van néhány remek, részletes beszámoló vásárlónktól:

Beszámoló a június 30-i kezdő bútorfestő tanfolyamról

Életem első bútorfestése 🙂

Laminált konyhabútor átfestése

Szekrény átfestése lépésről lépésre

 

Kellemes és sikeres bútorátalakítást kívánunk!