Egy iskolai beépített laminált szekrény átalakulása

Bejegyezve itt: Átalakulások | 0

Vikit felkérték egy budapesti általános iskolában található laminált beépített szekrény átfestésére. Az alábbiakban ennek beszámolóját olvashatjátok, fogadjátok szeretettel!

Az egyik XII. kerületi általános iskolában összefogtak a szülők, mert szerették volna szebbé tenni gyermekeik osztálytermét.
Azzal a kéréssel keresett meg az egyik anyuka, aki nagyon régi, kedves ismerősöm, hogy fessem át a gyerekek osztálytermében található, nagyon régi, kb. 9nm2 területű, plafonig érő beépített laminált szekrényt. A vágyuk csak annyi volt, hogy világoskék legyen.

Ez volt az eredeti állapot:

Törtem a fejem, hogy hogyan lehetne a kék színt összehozni a bükk színű iskolapadokkal és a kopott, sötétbarna-bézs mákszemcsés linóleum padlóval. Azt találtam ki, hogy a magas ajtókra házakat festek ablakokkal, melyeket stencillel, illetve transfer technikával fogok díszíteni.

Elsőként férjemmel leszereltük és hazavittük az összes ajtót, amik egy hétig velünk laktak a nappaliban, lévén kint szakadt a hó és -5 C fok volt, nem volt más választásom, mint a szobában festeni. A három darab 2 méter magas ajtóval kezdtem. Jó alaposan zsírtalanítottam a felületet, majd kétszer lefestettem mindegyiket, egy óra száradási időt hagyva a rétegek között.

Az egyiket a HH festék Santorini kékjével, a másikat a Jégkék-Santorini kék 1:1 arányú keverékével, a harmadikat pedig a Menta-Santorini kék 1:1 arányú keverékével festettem. A háztetők feletti részre Jégkéket használtam. Az ablakok hátterének és a stencil minták színének a HH festék Öreg vásznát és Sivatagi homokját használtam, melyek harmonizáltak az iskolai padok és a linóleum színeivel. A transfer technikához igyekeztem inspiráló és humoros gondoltvitelű szöveget találni.

A szekrény korpuszát természetesen a helyszínen festettem a Jégkék és Santorinikék fele-fele arányú keverékével.
A TV mögött lévő hátlapra aprómintás kék-fehér pöttyös pamutvászon anyagot ragasztottam a HH Bútorlakk segítségével. Úgy készítettem, mint ahogy a dekupázs technikánál dolgozunk. Oldalait és alját pedig Santorini kékkel festettem.

A TV szekrény alatti ajtók alapjának a Jégkéket választottam, melyeknek egy-egy sarkát nagy mandala mintás stencillel díszítettem. Az összhatás érdekében itt szintén az Öreg vásznat, a Sivatagi homokot Jégkéket és Santorini kéket használtam.

A felső szekrényeket is Jégkékkel festettem le, majd Santorini kék és Menta színekkel stencileztem a sarkoknál.
Végül a felület zárására mindenhol a nyomás-, ütés- és kopásálló HH Bútorlakkot használtam.

Az átalakítás egy hetet vett igénybe. Időt és energiát nem sajnálva, éjszakákba nyúlóan dolgozva kész lettem határidőre, így a gyerekek az osztálykarácsonyt már az újjávarázsolt beépített szekrény társaságában tölthették!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..