Ütött kopott ajtóból étkezőasztal

Bejegyezve itt: Átalakulások | 0

Egyik kedves Vásárlónk, Hartai Ildikó, aki részt vett bútorfestő tanfolyamainkon is, küldte nekünk az alábbi képeket alkotásáról.

Jelen esetben nem is bútorfelújításról van szó, ezt már sokkal inkább nevezhetjük újraélesztésnek. 🙂

Az új étkezőasztalnak története is van, amelyet Ildikó a facebook oldalán osztott meg:

“Volt egyszer egy múlt.
Az egykor fallal körülvett Pest (1808-ban lebontott) Hatvani kapujától kivezető, évszázadokon át koptatott Hatvaner (később Kerepescher) Strasse Buda és Pest egyesítésének idejére kezdett kiépülni, a Keleti pályaudvar 1884-es átadása után hirtelen bérházak egész sora jelent meg a környéken – így a mai Berzsenyi utca sarkán álló Rákóczi út 73., mely 1891-ben fogadta első lakóit.

A közeli pályaudvar magasabb beosztású hivatalnokainak, valamint cégvezetők egész sorának otthont adó épületben kapott helyet a tízes években a Salgó-féle ablak- és lakástisztítási vállalat központja, valamint Fodor Berczi kávéháza, a Frühauf is, mely a Keletibe érkező óriási embertömeg, és a környező cégek alkalmazottai miatt egész fennállása alatt óriási bevételt könyvelhetett el. A tulajdonos ezt a szükséges felújítások helyett inkább nőkre és szórakozásra herdálta el, így a hely egyre kopottabbá vált, 1913-ban pedig végül be is zárt.

Az épület négy évvel később a Magyar Általános Ingatlanbank Rt. tulajdonába került, majd beköltözött a Fejér és Glattner nyomda, a Magyar Lloyd Lapvállalat központja, a kávéház helyén pedig a Hungária szalámi-, húscsemege- és kolbászárugyár fióküzlete nyitott meg. A (nem is olyan rejtett) statikai problémákkal küzdő, repedező falú házat 1927-ben Quittner Ervin tervei szerint újabb szinttel (a statikai vizsgálatok szerint kettőt nem bírt volna el) bővítették – de a bank gondatlansága, és a következő évben történt átalakítások, így az üzlethelyiségek portáljai miatti pillérfaragások, valamint a 3-4 szobás lakások feldarabolása miatti súlytöbbletnek köszönhetően a ház egyre gyengébbé vált.

Az épület sarokhomlokzata végül 1936. július 23-án megadta magát a rá nehezedő tömegnek, így az leomlott.A házat a második világháború miatt sosem állították helyre eredeti formájában, sőt, a sarokhomlokzatot egy egyszerű, dísztelen fallal zárták le. Ez azonban pont jól jött a háború után a földszinti üzlethelyiségeket elfoglaló, a Ruházati Bolt Vállalat (RB) üzemeltette Keleti Férfiruhasaroknak, melynek óriási, kalapos férfit mintázó neonja az ötvenes évek hajnalától már díszítette a Rákóczi út kapujában álló ház sarkát.

Az áruház túlélte a rendszerváltást, sőt, az üzlethelyiségben ma is ruhákat találunk, hiszen az óriási tér most egy használtruha-üzletnek ad otthont. 2019-ben az egyik lakás felújitását egy olyan kivitelező végezte, aki megmentette a régi, eredeti nyílászárókat, tokokat és egyéb, kidobásra szánt tárgyakat.

Így került hozzám egy ajtó. Egy olyan ajtó, ami több,mint 100 év alatt sok mindent látott és hallott. Igen,mert a tárgyak is őriznek sok titkot. Becsukták, becsapták, betették, nyitották, be és kiengedett rajta sok embert, őrzött álmot, titkot, találkát. Aztán eljött az ideje küldetésének végéhez,mint mindennek ebben a múló világban.

Féltve és szeretve hoztuk el hozzánk a kivitelezőtől, aki nem igazán tudta hova tenni rajongásomat a ratyi fadarab iránt. Neki üzlet, nekem érték. Illata, fogása, kopása őrizte az elmúlt évszázadot a garázsunkban. Felújításakor meghagytam azt, ami az ővé. A ráncokat, könnyeket, a kopott sarkait, fájdalmait, sebhelyeit (kulcs és kilincslyuk), nyikorgásait, örömeit, megkopott csillogását. Kapott új ruhát, éket, és további esélyeket.

Egy kicsit átalakulva a család központjává válik, de mostantól nem nyílik, hanem megérdemelt pihenését tölti, fekszik,mint Csipkerózsika az üvegkoporsójában. Na mégsem,mert ideje nem lesz sok a pihenésre. Mindennapi kenyerünk, ünnepi pillanataink, közös élményeink, ételeink, italaink, beszélgetéseink örök tanújává vált a mai napon.

Köszönöm Attilának a “piszkos ” munkát, amivel lábra állította, köszönöm a pillanatoknak, hogy érezhettem a boldog békeidőket, köszönöm a Klasszik rádiónak,hogy inspiráltak a felújítás alatt, köszönöm Maxim Magdiéknak, hogy megmentik az épületfelújításoknál, ami menthető és köszönöm Horváth Kriszti-nek, hogy megismerhettem HH festék és a bútorfelújitás csodáját! 🙂

Isten hozott te szépséges ajtó, próbáld ki milyen asztalként feltámadni és újra élni :-)”

Nagyon szépen köszönjük a visszajelzést és sok boldogságot kívánunk az új étkezőasztal körül!

 

 

 

 

 

 

 

Ilyen volt a kiindulási állapot:

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..